Cyberaanvallen op Karapatan en Alternatieve Mediaorganisaties
Cyberaanvallen op Karapatan en alternatieve mediaorganisaties: schending van het mensenrecht op vrijheid van informatie
Mensenrechtenorganisaties Karapatan en de alternatieve mediakanalen Bulatlat en Altermidya waren recent het doelwit van cyberaanvallen op hun websites, zoals gemeld door de Zweedse mediastichting Qurium.
"Degenen die deze aanvallen uitvoeren en zich verschuilen achter een scherm van anonimiteit die deze aanvallen uitvoeren, zijn lafaards. Ze willen de feiten over de mensenrechtensituatie niet openbaar maken op digitale platforms zoals de onze. Dit is niet alleen een aanval op mensenrechtenorganisaties zoals Karapatan of mediaorganisaties zoals Bulatlat en Altermidya - dit is een aanval op het recht van het volk op vrijheid van informatie", aldus secretaris-generaal Cristina Palabay van Karapatan.
Op 17 mei 2021 werd een HTTP GET Flood-aanval, een soort Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval, uitgevoerd op de websites, waaronder die van Karapatan, met een piek van 350.000 hits in minder dan vijf minuten. Op die dag plaatste Karapatan zijn verklaring met de oproep van de groep voor de vrijlating op humanitaire gronden van Caraga-boerenleiders Marcela "Silay" Diaz, 59 jaar oud en kankerpatiënt in stadium 4, en Virgilio Lincuna, 70 jaar oud en gedeeltelijk verlamd na een beroerte.
Op 20 mei 2021 werd een nieuwe cyberaanval via gebruikersagent AdobeUxTechC4-Async/3.0.12 (win32) vastgesteld. Op die dag had Karapatan materiaal geplaatst met betrekking tot hun indiening van zaken en aanbevelingen bij het Filippijnse Hooggerechtshof over huiszoekingsbevelen en verzonnen aanklachten tegen activisten en over de regels over het voorrecht inzake dagvaardingen met bescherming (amparo) en de toegang tot gegevens (habeas data).
"De cyberaanvallen zijn bedoeld om onze website ontoegankelijk te maken of om de impact van deze vorm van aanvallen op de website te meten," voegde Palabay eraan toe.
Karapatan zei dat "de enigen die kunnen profiteren van dergelijke aanvallen de machthebbers zijn die we bekritiseren."
"Het zijn degenen met miljarden voor inlichtingenwerk en een fonds naar believen van onbeperkte middelen in hun oorlogsuitrusting die we zonder medelijden verantwoordelijk hebben gesteld via onze mensenrechtenadvocaten op zowel online als offline platforms. Karapatan veroordeelt deze aanval ten stelligste als een wanhopige zet van degenen die duidelijke minachting hebben voor de bescherming van de rechten van mensen," verklaarden ze.
In december 2018 waren er cyberaanvallen op de website van Karapatan, met behulp van verschillende virtuele privénetwerken (VPN's). Volgens Qurium is dit soort aanvallen op karapatan's site en andere alternatieve nieuwssites een van de ergste die ze in de afgelopen tien jaar hebben gezien sinds ze aanvallen op online platforms van het maatschappelijk middenveld wereldwijd hebben gecontroleerd. Het was een voortdurende en meedogenloze aanval, waardoor Karapatan's website bijna een maand offline was.
Karapatan sprak zijn steun uit aan Bulatlat en Altermidya, die soortgelijke aanvallen hebben ondervonden. "We vormen één lijn met journalisten van alternatieve mediagroepen om deze aanslagen te onderzoeken. Nogmaals, we danken onze partners in Qurium voor hun steun en uitstekende documentatie en analyse van deze recente aanvallen," concludeert Palabay.