Missie onthult Wreedheid van Staat van Beleg
"De Internationale Missie voor Feitenonderzoek en Solidariteit (IFFSM, 6-9 april 2018) toont de gevolgen van de Staat van Beleg die door Duterte is ingesteld." Dit verklaart de Filippijnse boerenbeweging Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP) tijdens de presentatie van de belangrijkste punten van de vierdaagse missie in Mindanao, die de omvang van de mensenrechtenschendingen onder de krijgswet onderzocht.
"De missie heeft de ergste mensenrechtenschendingen beschreven die zijn uitgevoerd door de Filipijnse strijdkrachten, de politie en paramilitaire eenheden tegen haar burgers in de boeren- en inheemse gemeenschappen in Mindanao. De terreur van de krijgswet is echt. Wij zijn hier getuigen van," zegt Danilo Ramos, voorzitter van de boerenbeweging KMP.
Middels de krijgswet heeft het Duterte-regime de militarisering van het platteland en de schendingen van mensenrechten tegen boeren toegestaan, ten gunste van de lokale en buitenlandse economische belangen - uitbuitende ondernemingen van buitenlandse grootschalige mijnbouw, uitbreidende plantages en energiemaatschappijen.
“Terwijl de staat van beleg en het veiligheidsprogramma van de overheid Oplan Kapayapaan worden afgeschilderd als succesvolle maatregelen in het ‘handhaven van vrede’, hebben deze juist de staatstroepen aangemoedigd de frequentie en intensiteit van mensenrechtenschendingen tegen de armen op het platteland te verhogen,” aldus de leider van de boeren.
Ramos voegde hieraan toe: “De krijgswet en militarisering zijn niet alleen gericht op leiders en leden van boerenorganisaties, maar ook op burgers, met name in verband met de anti-terreur campagnes. Er is een sterke intensivering van de militaire aanwezigheid. Dit blijkt uit dagelijkse gebeurtenissen - militair gebruik van civiele faciliteiten, logboeken in boerengemeenschappen, bewegingsbeperking en voedsel- en economische blokkades, vooral ten tijde van militaire optredens van vrede en ontwikkeling voor de gemeenschap (COPD).”
“Het is een centraal onderdeel geworden van militaire operaties om boeren te bestempelen als vrijheidsstrijder (NPA's) en hen vervolgens te dwingen zich over te geven. Tijdens de missie bleek dat militairen, politie en gerechtsambtenaren samenspannen bij het afpersen van boeren met verzonnen aanklachten. Dit is in sommige gebieden in Mindanao de norm geworden,” zei Ramos.
“Vrouwen, jongeren en kinderen zijn ook het slachtoffer van de militarisering,” zei de boerenleider.
Ramos zei dat de boerenbeweging en andere deelnemers aan de missie zullen doorgaan met het blootleggen van de werkelijke situatie in Mindanao.
Van 6 tot 9 april onderzocht de missie gebieden in Caraga en in regio’s in Noord- en Zuid-Mindanao.
Referentie: Danilo Ramos, voorzitter van de boerenbeweging KMP
Heeft u interesse in het rapport: Hoogtepunten van het internationale feitenonderzoek ter verdediging van het boerenland en de mensenrechten tegen het militarisme en de plundering op het eiland Mindanao, 6-9 april 2018.
Op verzoek sturen wij u het rapport toe!
Meer informatie:
- Soldiers harass mission probing rights abuses in Mindanao
- International fact-finding mission in Comval pushes through amid military psy-war
- Karapatan condemns threats harassment vs fact-finding mission in Mindanao