Internationaal Volkstribunaal over de Filipijnen


ICHRP onderschrijft het Internationaal Volkstribunaal 2024 als een belangrijke stap naar een rechtvaardige en duurzame vrede in de Filipijnen

ICHRP verklaring 14 februari 2024

De Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filipijnen (ICHRP) bekrachtigt officieel het Internationaal Volkstribunaal (IPT) over de Filipijnen, dat van 17 tot 19 mei 2024 in Europa wordt gehouden. De doelstellingen van het IPT 2024 sluiten aan bij de niet-aflatende oproep van ICHRP om een einde te maken aan het gewapende conflict door de onderliggende oorzaken aan te pakken, en om het internationaal humanitair recht te respecteren bij de voortdurende conflictsituatie in de Filipijnen. We roepen mensen en organisaties over de hele wereld op om de IPT 2024 bij te wonen en de resultaten ervan groots wereldkundig te maken. We lanceren een speciale oproep aan de Europese solidariteitsbewegingen om de organisatie van het IPT 2024 actief te ondersteunen.

Het IPT 2024 volgt op een lange geschiedenis van volkstribunalen die de internationale publieke opinie hebben gevormd en verschillende regimes hebben berecht wegens misdaden tegen de menselijkheid. Het is een quasi-gerechtelijk forum, dit keer bijeengeroepen door  de Internationale Vereniging van Democratische Advocaten (IADL) en de Vrienden van Filipijnse Mensen in Strijd (FFPS). Het heeft tot doel vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door de door de VS gesteunde regimes van Marcos en Duterte te onderzoeken en aan te pakken. Het zal dienen als een platform voor slachtoffers, advocaten en hun organisaties om bewijs en juridische argumenten te presenteren met betrekking tot vermeende misdaden gepleegd tegen het Filipijnse volk.

Op dit moment nemen de oorlogsmisdaden in de Filipijnen toe in strijd met belangrijke vredesakkoorden zoals de Alomvattende Overeenkomst inzake Internationaal Humanitair Recht en de Gemeenschappelijke Overeenkomst inzake Waarborgen van Immuniteit en Veiligheid. In december veroordeelde ICHRP aanvallen van het Filipijnse leger waarbij burgers en gewonde/ uitgeschakelde militairen bij gevechten werden gedood. Ondertussen worden Jhed Tamano en Jonila Castro, twee dappere milieuactivisten die hun ontvoering door staatstroepen publiekelijk aan de kaak stelden in een persconferentie, die bedoeld was om hen te presenteren als gedwongen overleveraars, nog steeds geconfronteerd met militaire intimidatie. De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de vrijheid van meningsuiting, mevrouw Irene Khan, bezocht de Filipijnen in januari en riep op tot de afschaffing van de Nationale Taakgroep ter Beëindiging van het Lokale Communistische Gewapende Conflict (NTF-ELCAC), het agentschap dat Jhed en Jonila ontvoerde, martelde en tentoonstelde. Mevrouw Khan merkte op dat door de hervatting van de vredesbesprekingen de NTF-ELCAC "achterhaald" is en drong er verder bij president Marcos Jr. op aan om een uitvoerend besluit uit te vaardigen tegen het op een zwarte lijst zetten van burgers.

Deze ontwikkelingen herinneren de Filipijnse regering eraan dat zij zich houdt aan de beginselen van het oorlogsrecht of het internationaal humanitair recht. Hierin wordt ook gewezen op de dringende noodzaak om de sociale en economische problemen aan te pakken die aan de basis liggen van het gewapende conflict in de Filipijnen, en wordt gewezen op de noodzaak van bredere en sterkere internationale druk voor een rechtvaardige en duurzame vrede in de Filipijnen.

Het IPT zal een platform bieden aan mensen die het doelwit zijn van schendingen van het internationaal humanitair recht als getuigenis aan de wereld van de ernstige misdaden die zijn gepleegd tegen degenen die het meest onderdrukt en uitgebuit zijn in de Filipijnen. ICHRP beschouwt het IPT als cruciaal om het publiek te helpen de situatie in de Filipijnen beter te begrijpen en als een kans om de bevindingen te maximaliseren om campagnes te voeren tegen flagrante, systematische en massale schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht. Getuigenverklaringen en de bevindingen van het IPT zullen de aanwezigen verder in staat stellen om bij regeringen en intergouvernementele instanties te pleiten om actie te ondernemen tegen de crisis in de Filipijnen. In deze context is de IPT 2024 een belangrijke basis waarmee ICHRP haar steun voor het recht van het Filipijnse volk op vrede op basis van sociale rechtvaardigheid kan bevorderen.

Fotocredit Jon Bustamante | foto IPT 2018

Bron:
ICHRP endorses the International People’s Tribunal 2024 as an important step towards a just and lasting peace in the Philippines | International Coalition for Human Rights in the Philippines