Bevindingen Internationale Verbond van Vakverenigingen
Filipijnen blijven een van de 10 landen waar de arbeidsrechten het minst erkend worden
Internationale Verbond van Vakverenigingen (ITUC) |Global Rights Index 2024
Nederlands-Filipijnse Solidariteitsbeweging | aanvulling Nexperia Philippines
Op de 126-ste Onafhankelijkheidsdag (12 juni) van de Filipijnen blijven de werkenden gekneveld, ontdaan van hun rechten. Op die dag bracht het Internationale Verbond van Vakverenigingen (ITUC) haar elfde Wereldwijde Rechtenindex voor 2024 uit tijdens de Internationale Arbeidsconferentie (ILC) van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
De Filipijnen zijn een van de zes landen waar in 2023 vakbondsleden zijn vermoord. Alex Dolorosa is in april neergestoken. Hij organiseerde de werkenden in call centers en wees hen op hun arbeidsrechten. In september is het 67-jarige vakbondslid van de Een Mei Beweging (KMU) Jude Thaddeus Fernandez ten oosten van Metro Manila neergeschoten. Terwijl hij ongewapend was, verzette hij zich volgens de politie bij de huiszoeking. Het is hetzelfde verhaal als de rechtvaardiging van de politie bij de vele drugsmoorden onder president Duterte. Sinds 2016 zijn er 72 actieve vakbondsmensen vermoord.
Er heerst in de Filipijnen een overduidelijk angstklimaat, waarbij arbeiders en vakbonden worden gelabeld als communist, subversief of terrorist. De overheid doet niets om dit aan te pakken. In plaats daarvan koesterde de regering deze angstcultuur en vervolging. Hierdoor worden de georganiseerde protesten van de werkenden tot zwijgen gebracht en wordt het vormen van vakbonden welhaast onmogelijk gemaakt.
De commissie van de onlangs afgesloten Internationale Arbeidsconferentie (ILC) bevestigt de systematische voortzetting van deze schendingen van de arbeidsrechten onder president Marcos. Verder ontbreken initiatieven van de regering om serieus in te gaan op de aanbevelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie op basis van de Driepartijenmissie op Hoog Niveau (ILO-HLTM) in januari 2023 in de Filipijnen, die overgenomen waren door de ILC conferentie in juni vorig jaar.
Dat dit zo schaamteloos door gaat, ervaren de werknemers van Nexperia Philippines, ten zuiden van Metro Manila. Nexperia is een chipfabrikant, voorheen Philips-Semiconductors, en heeft het hoofdkantoor in Nijmegen. Zo’n 100 leden van de vakbond Nexperia Philippines Inc Workers Union (NPIWU) werden ‘rood gelabeld’ en werden in 2021 door de politie aan huis opgezocht. Deze intimidatie veroorzaakte angst bij hen en hun familieleden, zodat zij zich koest zouden houden en niet meer mee zouden doen aan acties. Momenteel vinden er nieuwe CAO-onderhandelingen bij Nexperia plaats. Dankzij het politieke bewustzijn van de werknemers, het vertrouwen op eigen kracht en de onderlinge solidariteit bij collectieve actie, zetten zij hun strijd voor hun rechten onverminderd voort.
Tot slot, deze reeks van ITUC indexen sinds 2014 laat de werkelijke kleur van president Marcos zien. Na het eerste jaar van Duterte als president kwamen de Filipijnen op deze ‘zwarte lijst’ van 10 landen voor de werkenden terecht en blijven daar onder president Marcos. De schendingen van mensen- en arbeidsrechten van zijn voorganger gaan onverminderd verder. Die structuren en schendingen tot moorden toe, dienen nu het repressieve bewind van president Marcos.
Bronnen:
- 2024 ITUC Global Rights Index The world’s worst countries for workers, https://www.ituc-csi.org/global-rights-index??msdynttrid=UrFLX5g-YgrM9tTrvoA5BF4305j55qSVd-lXY5R_z2Q
- Democratic workers’ rights crumbling: 2024 ITUC Global Rights Index, https://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-2024?msdynttrid=tIX7hbtN30voIj68tUCvW_qETsSViJ7M72r2V8hDaso
- Facebook KMU: https://www.facebook.com/kilusangmayouno/
- Facebook NAFLU-KMU: https://www.facebook.com/naflukmu57