pagina 1 / 2 volgende pagina >>>

Oordeel IPT-2024 naar het ICC

Het Internationaal Strafhof kan niet om het oordeel van het Internationaal Volkstribunaal heen

Het Internationaal Volkstribunaal (IPT) dat afgelopen 17 en 18 mei in Brussel plaatsvond, is tot het oordeel gekomen, dat de VS, Duterte en Marcos jr zich schuldig maken en hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en schendingen van het internationaal humanitair recht. Zij heeft dit in een Joint Statement (Gezamenlijke Verklaring) uitgebreid beschreven en toegelicht.

ICHRP Roept op tot Verzet tegen Militaire Deals met de Filipijnen


De drang van het regime om zijn militair arsenaal met  geavanceerde wapens uit te breiden, bedreigt het vooruitzicht op vrede.

ICHRP Persbericht
27 februari 2024

Ondanks het voortzetten van het militaristische beleid van zijn voorganger Rodrigo Duterte, resulterend in systematische, grootschalige schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht (IHL), verwacht de Filipijnse president Marcos Jr. dat de internationale gemeenschap een grootschalige heruitrusting van zijn strijdkrachten zal financieren.

Hervatting Lang Verwacht Onderzoek

ICC Kamer van Vooronderzoek machtigt de aanklager om het onderzoek in de Filipijnen te hervatten

Afgelopen week, op 26 januari 2023 heeft de Kamer van Vooronderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC)  het verzoek van de aanklager ingewilligd om het onderzoek naar de situatie van de Republiek der Filipijnen te hervatten. Na een zorgvuldige analyse van het door de Filipijnen verstrekte materiaal, is de Kamer er niet van overtuigd dat de Filipijnen relevante onderzoeken uitvoeren die uitstel van de onderzoeken door de Rechtbank zouden rechtvaardigen.

Bezoek VN-Rapporteur aan Filippijnen


ICHRP verwelkomt bezoek van VN-rapporteur, roept de regering van Marcos op om transparant onderzoek naar buitengerechtelijke moorden toe te staan.

ICHRP Persbericht, 27 november 2022
Illustratiecredit, Grace Corpuz: kunstuiting te durven leven in de geest van vrije en gedurfde expressie

Veel Belangstelling voor Filippijnse UPR in Geneve

maar algemene terughoudendheid onder de meerderheid van de VN-lidstaten om kritisch te zijn over de erbarmelijke staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in de Filippijnen.

ICHRP Persbericht
Genève, 14 november 2022

ICHRP ondersteunt de aanbevelingen van het VN-Mensenrechtencomité via de Universal Periodic Review (UPR), maar maakt zich zorgen over een algemeen gebrek aan steun voor actie onder VN-lidstaten.

Rechtbank weerspreekt Red-Tagging

NFS persbericht | Amsterdam, 24 oktober 2022
Fotocredit Karapatan: protest tegen de terrorismewet

Onder de regering van president Duterte heeft red-tagging, het brandmerken van mensen als communist, een hoge vlucht genomen. In dit brandmerken staat communist synoniem met terrorist. Met die associatie wordt diegene vogelvrij verklaard. Onder dit schrikbewind licht nu een gerechtelijke kaars op van hoop.

ICC wijst Verzoek Filippijnse Regering af

ICHRP prijst ICC's afwijzing van verzoek van Filippijnse regering om onderzoek naar overheidsfunctionarissen van Duterte te stoppen

ICHRP Persbericht, September 30, 2022

"De Internationale Coalitie voor de Mensenrechten in de Filippijnen [ICHRP] juicht het recente besluit van aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof [ICC] toe om de Filippijnse regering te verzoeken de afwijzing in te trekken om de beschuldigingen van ernstige misdaden tegen de menselijkheid gepleegd op hun grondgebied in verband met de drugsoorlog van de regering-Duterte te onderzoeken," zei ICHRP-voorzitter Peter Murphy.

50 Jaar na de Afkondiging van de Staat van Beleg


50 jaar is verstreken sinds dictator Marcos de Staat van Beleg afkondigde, maar ook zonder formele verklaring duren de schendingen van de mensenrechten voort.

NFS persbericht, Amsterdam 21 september 2022

Foto:
Een lichtje voor elk slachtoffer van de Staat van Beleg en de periode daarna.
Dat hun verlangen naar een betere wereld de lichten blijvend doet schijnen.

Op 21 september 1972 kondigde Ferdinand Marcos de Staat van Beleg af en begon zijn door de VS gesteunde militaire dictatuur. Na de verdrijving van dictator Marcos in 1986 (na 20 jaar presidentschap) was er een uitbarsting van optimisme ten aanzien van veranderingen. De People Power - opstand tegen de dictatuur van president Marcos - werd gedreven door enorme armoede en repressie en door het verlangen naar democratie en economische voorspoed.

Marcos jr. Geen Interesse in ICC, Boeren Wel


Defensieve verklaring van president Marcos jr.,
maar "ICC kan wel medewerking verwachten van boeren en de bevolking die hongerig is naar gerechtigheid,"
aldus boerenleider Rafael Mariano

President Ferdinand Marcos jr. kondigde gisteren aan dat de Filippijnen "geen interesse" heeft om zich weer bij het Internationaal Strafhof (ICC) te voegen. De boerenbeweging KMP viel gisteren deze proclamatie van “Marcos jr. aan, dat hij alleen voor zichzelf spreekt. De tienduizenden familieleden van vermoorde boeren en drugsoorlogsslachtoffers zijn zeer geïnteresseerd in het ICC”, zei de voormalige minister van landbouwhervorming en emeritus KMP-voorzitter Rafael Mariano.

Een Dubbel Zwarte Dag in de Filippijnen

Oproep aan de internationale gemeenschap om het toezicht op de regering Marcos te vergroten

Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging
Persbericht 30 juni 2022, Amsterdam

Vandaag wordt Marcos ingezworen als president van de Filippijnen. Een zwarte dag voor de Filippijnen dat met de zoon van de dictator Marcos, de familie Marcos opnieuw aan de macht brengt. Zijn vader was 36 jaar geleden afgezet door de volksopstand in 1986, omdat tijdens de 14 jaar van een staat van beleg meer dan 23.000 tegenstanders onder zijn bewind waren vermoord, 100.000 gevangen gezet en gemarteld, en zijn familie 10 miljard dollars uit de staatskas heeft gestolen. Deze donkere werkelijkheid van weleer kan niet worden weggepoetst met het presidentschap van zijn zoon.

Toezicht op Verkiezingen van Start

Vandaag is de Internationale Waarnemingsmissie voor toezicht op Filippijnse verkiezing 2022 gestart

ICHRP Persbericht
7 februari 2022

Vandaag zijn de Internationale Coalitie voor Mensenrechten in de Filippijnen (ICHRP) en Kontra Daya, een Filippijnse verkiezingswaakhond, gestart met de Internationale Waarnemingsmissie (IOM), welke onafhankelijk toezicht houdt op de verkiezingscampagne, de verkiezingen, het tellen van de stemmen op 9 mei en de bevestiging van de gekozen kandidaten in juni.

De Internationale Dag van de Mensenrechten

Felicitaties aan Maria Ressa,
een 10 december verklaring en
een actiedag oproep een brief te sturen aan ICC-aanklager Karim Khan.

Wij van de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging feliciteren Maria Ressa, die vandaag de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt, ter gelegenheid van de 73e Internationale Dag van de Mensenrechten.

De Nobelprijs voor de Vrede voor Maria Ressa is een welverdiende erkenning van haar onvermoeibare werk als journalist en als mensenrechtenverdediger.

Oproep van meer dan 300 Organisaties en Pleitbezorgers tot Onafhankelijk Onderzoek

Wij roepen internationale instanties op om de mensenrechtencrisis in de Filippijnen onpartijdig en onafhankelijk te onderzoeken

Een jaar na de moord op mensenrechtenactivist Zara Alvarez doen meer dan 300 mensenrechtenorganisaties en pleitbezorgers over de hele wereld een oproep  om de moorden op de Filippijnen te stoppen en president Rodrigo Duterte te vervolgen voor zijn misdaden tegen het Filippijnse volk.

Filippijnen: Een van de 10 Beroerdste Landen op het Gebied van Arbeidersrechten

Foto: Protest onderweg naar presidentieel paleis. (foto credit Bulatlat)

Situatie voor de arbeiders is nog verder verslechterd sinds de Anti-Terrorism Act van kracht werd op 3 juli 2020.
Deze wet ondermijnt de burgerlijke vrijheid ernstig.

Sinds 2015 brengt de International Trade Union Confederation (ITUC) jaarlijks de ‘Global Rights Index’ uit, waarin is vastgelegd in hoeverre landen de basisrechten van arbeiders respecteren. Hierbij moet gedacht worden aan basisrechten, zoals het recht om te staken, het recht op een vakbond en om deel te nemen aan acties van de vakbond en de vrijheid van meningsuiting. Veel van deze basisrechten worden in de Filippijnen geschonden. Uit de index 2021 blijkt  dat de Filippijnen weer tot de 10 beroerdste landen behoort, waar arbeiders “geen garantie hebben dat hun rechten erkend worden”. Het is zo erg dat in de acht jaar dat deze lijst van 10 beroerdste landen is opgesteld, de Filippijnen de laatste vijf jaar daarin een vaste plaats heeft, juist de vijf jaren onder het bewind van president Duterte.

Samenvatting Tweede INVESTIGATE PH Rapport

Tweede rapport van de onafhankelijke internationale onderzoekscommissie naar mensenrechtenschendingen in de Filippijnen

Het tweede rapport van INVESTIGATE PH onderzoekt aanhoudende mensenrechtenschendingen in de Filippijnen, gepleegd door staatsagenten en mogelijk gemaakt door het veiligheidsbeleid van de regering-Duterte. Het rapport benadrukt een aanhoudend, heersend gebrek aan effectieve binnenlandse rechtsmiddelen voor deze misbruiken.