ICHRP Roept op tot het Beëindigen van de Amerikaanse Militaire Aanwezigheid


Het Amerikaanse leger betekent Amerikaanse steun voor en deelname aan de schending van burger- en politieke rechten van het Filipijnse volk!

"De Internationale Coalitie voor mensenrechten in de Filipijnen (ICHRP) is zeer kritisch over de recente aankondiging van de Filipijnse regering dat Amerikaanse troepen wordt toegestaan om te opereren vanuit vier extra Filipijnse militaire bases," zei Peter Murphy, ICHRP-voorzitter.

"De extra basissen worden in totaal negen basissen die vallen onder de Overeenkomst voor Bezoekende Strijdkrachten (VFA) en de Verbeterde Defensie Samenwerkingsovereenkomst (EDCA), die de stationering van Amerikaans militair personeel op Filipijnse militaire basissen toestaan. Gezien de geschiedenis van mensenrechtenschendingen tegen Filipino's door leden van zowel de strijdkrachten van de Filipijnen (AFP) als de strijdkrachten van de Verenigde Staten, moet deze ontwikkeling door de internationale gemeenschap worden veroordeeld.

"Belangrijk om deze recente bekendmaking te begrijpen, is de lange geschiedenis van de aanwezigheid van de Verenigde Staten in de Filipijnen," voegde Murphy eraan toe. Het Amerikaanse leger speelde een sleutelrol in de gewelddadige overname van de Filipijnen van de Filipijnse Republiek, die de vorige koloniale macht, Spanje, had verslagen. In deze Filipijns-Amerikaanse oorlog van 1899-1902 kwamen honderdduizenden Filippino's om in gevechten en burgermoorden. Bijna 50 jaar lang bleven de Filipijnen een kolonie van de VS, en de gewelddadige kracht van het Amerikaanse leger speelde een belangrijke rol bij het in stand houden hiervan.

Sinds het in naam onafhankelijk worden van de Filipijnen in 1946 is de juridische basis van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Filipijnen veranderd, maar Amerikaanse soldaten zijn altijd aanwezig geweest in het land en bieden ondersteuning en training aan leden van het Filipijnse leger. In 1991 verwierp de Filipijnse Senaat het voorgestelde “Verdrag voor Vriendschap, Samenwerking en Vrede tussen de Filipijnen en de Verenigde Staten” dat de aanwezigheid van de Amerikaanse militaire basissen in Clark en Subic met tien jaar zou hebben verlengd. De Senaat stemde echter in 1999 voor de VFA, waardoor het Amerikaanse leger in vol ornaat kon terugkeren en opnieuw het principe van nationale soevereiniteit minachten.

"Zoals ICHRP vele malen heeft gemeld," vervolgde Murphy, "speelt het Filipijnse leger een sleutelrol in de operaties tegen het vezet van de Filipijnse regering, waarbij regelmatig mensenrechten- en internationaal humanitair recht wordt geschonden tegen ongewapende boeren, inheemse volkeren, arbeidersleiders en andere mensenrechtenactivisten. Mensenrechtenschendingen tegen Filipino's door Amerikaanse soldaten zijn ook op grote schaal gepubliceerd, zoals de moord op Jennifer Laude in 2014 door de Amerikaanse marinier Joseph Scott Pemberton.

"De voortdurende en groeiende aanwezigheid van het Amerikaanse leger in de Filipijnen betekent voortdurende Amerikaanse steun voor en deelname aan de schending van burger- en politieke rechten en schending van het recht op soevereiniteit van het Filipijnse volk. ICHRP ondersteunt die Filipijnse organisaties die een einde eisen aan EDCA en een einde aan alle Amerikaanse militaire hulp en aanwezigheid in de Filipijnen," concludeerde Murphy.

Bron: ICHRP Calls for an End to US Military Presence in the Philippines | International Coalition for Human Rights in the Philippines

Fotocredit politieke partij Bayan Muna
Toelichting foto: organisaties zoals Bayan Muna en de  Gezondheidsalliantie voor Democratie (HEAD) protesteren tegen het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Austin. Zij e.a. organisaties roepen op tot het schrappen van de VFA en de EDCA tussen de Verenigde Staten en de Filipijnen.